NU

Fellow
September 2023
Fellow nummer 1: Huw Lemmey

Huw Lemmey (geboren Barrow-in-Furness, VK, 1986) is een romanschrijver, kunstenaar en criticus die in Barcelona woont. Hij is de co-auteur, met schrijver Ben Miller, van het boek: Bad Gays: A Homosexual History (Verso Books, 2022), gebaseerd op de populaire podcast met dezelfde naam. Hij is de auteur van drie romans: Unknown Language (Ignota Books 2020), Red Tory: My Corbyn Chemsex Hell (Montez Press, 2019) en Chubz: The Demonization of my Working Ass (Montez Press, 2016). Zijn film, Ungentle, kwam uit in 2022.

Huw schrijft over cultuur, seksualiteit en steden voor o.a. de Guardian, Frieze, Flash Art, Tribune, TANK, The Architectural Review, Art Monthly en ArtReview. Hij schrijft de vaste essayreeks utopian drivel over seks en cultuur. Als kunstenaar en filmmaker was zijn werk te zien in Studio Voltaire, de ICA, Lux Biennial of Moving Image, Mumok Wenen, het Warsaw Museum of Contemporary Art en het Design Museum, Londen.

Artist talk door Huw Lemmey, 12 september 17.00u bij De Ateliers, reserveer hier uw ticket.

Lezing met Davey Davis en Huw Lemmey, 14 september 20.00uur, bij San Serriffe (link).

Filmvertoning van Ungentle, 26 september, 18uur, direct na de artist talk van Onyeka Igwe om 17uur. Kaarten verkrijgbaar via: link.

9 Balusters
Permanente werken
Speciaal voor Woonhuis zijn negen nieuwe trapspijlen gemaakt door oud-deelnemers en tutoren van De Ateliers: Nina Canell, Chris Evans, Tild Greene, Philipp Gufler, Frieder Haller, Cecilia Bjartmar Hylta, Clémence de La Tour du Pin, Brianna Leatherbury en Marina Pinsky.

Meer permanente werken worden in de komende jaren aan het huis toegevoegd.

De Ateliers 1963–2023. Geschiedenis van een kunstenaarsinstituut
Publicatie door Dominic van den Boogerd, ontwerp door Sabo Day.
Ter ere van haar 60ste verjaardag publiceert De Ateliers een nieuw boek over de roemruchte geschiedenis van de eerste postacademische kunstopleiding in Nederland. De Ateliers 1963–2023. Geschiedenis van een kunstenaarsinstituut is geschreven en samengesteld door kunstcriticus, tutor en oud-directeur Dominic van den Boogerd. Het boek is verkrijgbaar in de Woonhuis Shop en online.

Fabulator
Door Minne Kersten
Op de buitengevel airco-unit blast rookkringen, computer gereguleerd interval mechanisme, 60x30x80 cm (2022–2023).

Fabulator is een kinetische sculptuur gebouwd met een airconditioner die in plaats van af te koelen, zo gemanipuleerd is tot het maken van rookkringen. Hierdoor wordt de indruk gewekt dat het apparaat een eigen onvoorspelbare wil heeft. De cirkelvormige ringen verdwijnen in de wind, om uiteindelijk te verdampen. Omdat de rook slechts kort zichtbaar is, zweeft het werk op de rand van vergankelijkheid, verschijnen en verdwijnen.

Fabulator is in eerste instantie gemaakt voor de tentoonstellingen Welcome Stranger waarbij de werken te zien waren via de huizen van de kunstenaars (2020). En nu is het te zien aan de gevel van De Ateliers, boven de steeg die toegang geeft tot Woonhuis.


GEWEEST

De officiele opening van Woonhuis vond plaats op 31 mei 2023. De tentoonstelling Don’t Look a Gift Horse in the Mouth was open van 1 t/m 11 juni 2023.

Don’t Look a Gift Horse in the Mouth
Een groepstentoonstelling met werk van de deelnemers van De Ateliers: Gegee Ayurzana, Annabelle Binnerts, Ryan Christopher, Klaartje van Essen, Clémence Lollia Hilaire, Bart Houwers, Gvantsa Jgushia, Alexandra Kadzevich, Félix Keslassy, Samuel Mackiewicz, Neda Mirhosseini, Anthony Ngoya, Michelle Chang Qin, Johan Roelofs, W. Rossen, Daisy Smith, Tobias Thaens, Joppe Venema, Katie Watchorn en Leah Zhang.

Met ook: Vita Soul Wilmerings première van Lake Bottom Cinema; Minne Kersten’s Fabulator (uit Welcome Stranger); muziekvideo Heresy by echo + seashell (Henna Hyvärinen and Susan Kooi) met Torus & Sophie Lee.

De tentoonstelling in Woonhuis werd mede mogelijk gemaakt door MTS Audiovisueel.


Press
Zestig jaar De Ateliers – Opening nieuwe projectruimte Woonhuis (Metropolis M)
Recensie zestig jaar De Ateliers: een kunstzinnige rebellenclub vol vrijheidsdrang en botsende ego’s (Het Parool)

Stadhouderskade 86
1073 AT Amsterdam