BINNENKORT

Save the date voor:
Classical period
Een tentoonstelling van Dora Budor
met sculpturen van Olga Balema, structuren van R. D. Laing, en taal door Eleanor Ivory Weber.

Opening: 29 Februari, 18–20uur
29.02–21.04.2024


NU

9 Balusters
Permanente werken
Speciaal voor Woonhuis zijn negen nieuwe trapspijlen gemaakt door oud-deelnemers en tutoren van De Ateliers: Nina Canell, Chris Evans, Tild Greene, Philipp Gufler, Frieder Haller, Cecilia Bjartmar Hylta, Clémence de La Tour du Pin, Brianna Leatherbury en Marina Pinsky.

Meer permanente werken worden in de komende jaren aan het huis toegevoegd.

De Ateliers 1963–2023. Geschiedenis van een kunstenaarsinstituut
Publicatie door Dominic van den Boogerd, ontwerp door Sabo Day.
Ter ere van haar 60ste verjaardag publiceert De Ateliers een nieuw boek over de roemruchte geschiedenis van de eerste postacademische kunstopleiding in Nederland. De Ateliers 1963–2023. Geschiedenis van een kunstenaarsinstituut is geschreven en samengesteld door kunstcriticus, tutor en oud-directeur Dominic van den Boogerd. Het boek is verkrijgbaar in de Woonhuis Shop en online.

Zevendaagse week, 2023
Gevelbord
Evita Vasiljeva

Voor het uithangbord aan de gevel van Woonhuis heeft Evita Vasiljeva zich laten inspireren door haar tijd op De Ateliers, waarin dagen zich uitstrekten tot weken, weken maanden werden, tot een periode van twee jaar. Reflecterend op het gevoel van tijd die zich ontvouwt op De Ateliers, neemt het bord de vorm aan van een chaotische kalender, een visuele poging om orde op te leggen, maar uiteindelijk bezwijkt voor wanorde.


GEWEEST

Offspring 2023: Raamvertelling
De Offspring tentoonstelling van De Ateliers heeft een extra groepsshow in Woonhuis, +1. Voor +1 nodigde elke deelnemer een gast uit met wie hij of zij samen werk wilde tonen. Deze groepstentoonstelling bestaat uit werk van enkele oud-deelnemers, partners en welgewaardeerde bekenden.

Alexandra Kadzevich + Harrie Kraievets
Annabelle Binnerts + The Artist (Annabelle Binnerts, Bart Lunenburg & Caz Egelie)
Clémence Lollia Hilaire + Michelle Williams Gamaker
Daisy Smith + George McGoldrick
Gegee Ayurzana + Marcella de Wolff
Johan Roelofs + Hyeonju Lee
Joppe Venema + Julia Dahee Hong
Michelle Chang Qin + Liwei Hu
Ryan Christopher + Jaap Kapteyn
Tobias Thaens + Naomi van Kleef

De tentoonstelling is samengesteld door curator Raimundas Malašauskas en brengt werk bijeen van de tien jonge kunstenaars die hun tweejarige werkperiode aan De Ateliers afronden.

Opening: Donderdag 19 oktober 2023, 19:00–21:00
Geopend: Zaterdag 21 oktober – zondag 5 november 2023 (woensdag t/m zondag, 11:00–17:00)
Tickets zijn verkrijgbaar aan de balie of via deze link.

Eerste Fellow: Huw Lemmey
De eerste fellow verbleef in Woonhuis in september 2023.

Huw Lemmey (geboren Barrow-in-Furness, VK, 1986) is een romanschrijver, kunstenaar en criticus die in Barcelona woont. Hij is de co-auteur, met schrijver Ben Miller, van het boek: Bad Gays: A Homosexual History (Verso Books, 2022), gebaseerd op de populaire podcast met dezelfde naam. Hij is de auteur van drie romans: Unknown Language (Ignota Books 2020), Red Tory: My Corbyn Chemsex Hell (Montez Press, 2019) en Chubz: The Demonization of my Working Ass (Montez Press, 2016). Zijn film, Ungentle, kwam uit in 2022.

Don’t Look a Gift Horse in the Mouth
De officiele opening van Woonhuis vond plaats op 31 mei 2023. De tentoonstelling Don’t Look a Gift Horse in the Mouth was open van 1 t/m 11 juni 2023.

Een groepstentoonstelling met werk van de deelnemers van De Ateliers: Gegee Ayurzana, Annabelle Binnerts, Ryan Christopher, Klaartje van Essen, Clémence Lollia Hilaire, Bart Houwers, Gvantsa Jgushia, Alexandra Kadzevich, Félix Keslassy, Samuel Mackiewicz, Neda Mirhosseini, Anthony Ngoya, Michelle Chang Qin, Johan Roelofs, W. Rossen, Daisy Smith, Tobias Thaens, Joppe Venema, Katie Watchorn en Leah Zhang.

Met ook: Vita Soul Wilmerings première van Lake Bottom Cinema; Minne Kersten’s Fabulator (uit Welcome Stranger); muziekvideo Heresy by echo + seashell (Henna Hyvärinen and Susan Kooi) met Torus & Sophie Lee.

De tentoonstelling in Woonhuis werd mede mogelijk gemaakt door MTS Audiovisueel.


Press
Zestig jaar De Ateliers – Opening nieuwe projectruimte Woonhuis (Metropolis M)
Recensie zestig jaar De Ateliers: een kunstzinnige rebellenclub vol vrijheidsdrang en botsende ego’s (Het Parool)

Stadhouderskade 86
1073 AT Amsterdam